hier is Tinus!

Zo lief had God de wereld dat Hij zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft  opdat ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.  Johannes 3:16

Bezoekers nu

Bezoekers totaal

zaten


Home Wie ben ik Onoverzichtelijke bocht Zijn Naam Cursief Eerste hulp Maarten In vogelvlucht Links Contact


Tinus

Oordopjes


Jaren geleden, werkte ik voor Hare Majesteit bij de Genietroepen. Ik reed daar met een DAF YA 328. Dat was een 8x6 vrachtwagen,Voor de leken onder ons: dit betekent 8 wielen waarvan 6 aangedreven. Hij deed het geweldig in het zwaarste terrein op ongebaande wegen. Het was een lust om er mee ‘te veld’ te gaan! Alleen, hij was wat onhandig in de bediening. Hij had een ongesynchroniseerde versnellingsbak waarvan de bedieningspook half achter je rug stond. Het vervelendste was dat ze in die tijd bij DAF niets aan geluiddemping deden. De motor stond in het midden van de cabine en werd afgeschermd met dun plaatwerk, vrijwel zonder enige isolatie. Op een dag werd ik met enkele collega’s uitverkoren om deel te nemen aan een experimentele gehoortest. Bij de genezerik, zoals we toen de dokter noemden, mocht ik een hokje ingaan. Er waren drie luidsprekers links, in het midden en rechts. Er waren drie corresponderende knoppen. Als ik geluid hoorde moest ik op de bijbehorende knop drukken. Ik hoorde enorm veel geluiden die eerste keer dat ik aan het onderzoek meedeed. Hoge tonen en lage tonen en tonen ertussenin.


Een jaar later moest ik weer opdraven. Dat gebeurde in die tijd zelfs letterlijk, in looppas. Na afloop van het onderzoek sprak ik erover met collega’s en zei: ‘Ze hebben alles een beetje herzien geloof ik want er waren nu veel minder tonen als de vorige keer.’ Die anderen, op een na, begonnen te lachen. Ze zeiden dat de test precies hetzelfde was als het jaar ervoor. Die ene collega en ik hadden minder gehoord omdat we minder hoorden… Het lawaai van de motor had het gehoor beschadigd. Dat proces van ‘ontluistering’ is in de loop van de jaren verder gegaan en nu draag ik twee oordopjes; inwendige gehoorapparaatjes die me (soms) helpen misverstanden te voorkomen.


Tegenwoordig hebben we een ARBO wet. Lawaai mag niet meer. Een moderne DAF is fluisterstil van binnen. Fantastisch! Gehoorbeschadiging door bedrijfslawaai wordt uitgebannen. Helaas hebben stereo installaties die taak nu overgenomen. Als ik op parkeerplaatsen loop dan hoor ik soms een hevig lawaai uit een cabine komen. Het zijn nogal eens ‘artificiële fabrieksgeluiden’. Namaak hakken en zagen, zogezegd. En daar gaat de ARBO wet niet over.


Ik hoorde een oorarts op de radio zeggen dat iedereen die naar die muziek luistert oordoppen in zou moeten doen. Nou vraag ik je! De muziek harder zetten en dan oordoppen indoen is hetzelfde als voor honderd man eten koken als je maar met zijn tweeën bent. Als je een beker water wil drinken tap je toch ook geen zwembad vol? Gewoon de volumeknop of -schuif gebruiken om de zaak bij de bron aan te pakken! Oordopjes? Hou toch op! Of later kun je ze uit doen…