hier is Tinus!

Zo lief had God de wereld dat Hij zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft  opdat ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.  Johannes 3:16

Bezoekers nu

Bezoekers totaal

zaten


Home Wie ben ik Onoverzichtelijke bocht Zijn Naam Cursief Eerste hulp Maarten In vogelvlucht Links Contact


Tinus

Elmshorn


Wel eens in Elmshorn geweest? Het stadje ligt in noord Duitsland. De laatste keer dat ik er was sliepen we in onze camper bij het kanaal.  Tot ’s avonds laat - het bleef tot half elf licht - stonden een paar mannen over het water te turen. Ze waren aan het vissen. Maar dat is een wonderlijke sport! Ze gebruikten hengels waaraan een vislijn, compleet met dobber en haakje. Van het laatste wordt verwacht dat de vis er in zal bijten. Om dit proces te bevorderen wordt het haakje –heel gemeen- weggestopt in een vissenlekkernij. Een van de mannen had zelfs vier hengels, de andere had er drie. Als ze ingooiden maakten ze een zwieperd met de hengel en vloog de vislijn door de lucht tot vlakbij de oever aan de andere kant van het kanaal. Ik ben geen visser en dus vraag ik me af waarom die mannen niet gewoon aan de andere kant van het kanaal waren gaan staan. Dat zou een eind nylondaad van jewelste hebben gescheeld en het zou ook veel handiger zijn volgens mij. Wat ik me verder ook afvroeg was, waarom die mannen niet gewoon, zonder al die hengels over het water stonden te kijken. Er gebeurde met die hengels verder namelijk toch niks. Nou ja, soms haalden ze er een op en dan gooiden ze weer opnieuw in. Wat hiervan de aardigheid is ontgaat me ten enen male. Wat vissen betreft: ik weet van het vissen niet veel; wel iets over de vissen.

De volgende morgen zag ik iets heel vreemds: het kanaal stond helemaal droog. Een bodem met dikke vette blubber, geen druppel water meer. Hier en daar lag iets zilverigs: dooie vissen. Dat gaf mij te denken. De vissen zwommen door het kanaal naar Elmshorn. Daar moesten ze weer op tijd weg zijn want het kanaal viel twee keer per dag droog. Dan waren er ook nog die vissers. Voor vissen een gevaarlijke omgeving. Een aantal moesten hun uitje met de dood bekopen.

Gelovigen zijn ook vissen. Ze zijn gevangen om vrij te zijn. Vrij van de wet, vrij van de straf op de zonde. Vrij om de Heere te dienen. Zich houdend aan het Woord van God. Maar helaas, soms zoeken ze het gevaar op. Soms gaan ze op zaterdagavond ‘(s)tappen’ of doen andere domme dingen met het risico dat er ‘vissers’ zijn die hen gevangen nemen. Als je maar lang genoeg in een bepaalde omgeving komt of dingen doet die je beter niet kunt doen dan word je minder waakzaam. En als je niet uitkijkt word je op een kwade dag wakker in de ‘blubber’. Hebben de ‘vissers’ je niet gevangen dan loopt het ‘water van het Woord’ weg voor je het weet. Op een dag lig je dan op de blubber van je bestaan. Ik ken jongere en oudere gelovigen die begonnen met een avondje stappen of met het lezen van verkeerde lectuur die nu totaal in de wereld leven.

Blijf maar in het ‘ruime sop’ van het Woord.

En als je naar Elmshorn gaat om deze les met eigen ogen te zien, ga daar dan niet zwemmen…